Kliknij poniższy przycisk aby zadzwonić:

tel. 91 820 11 10

Przeszczep własnej tkanki tłuszczowej

Przeszczep własnej tkanki tłuszczowej, lipofilling

Przeszczep własnej tkanki tłuszczowej polega na pobraniu tłuszczu z ciała (np. z podbrzusza) i wszczepieniu go w okolicę, którą chcemy wymodelować czy skorygować objętościowo (wolumetria). Tkanka tłuszczowa pobierana jest specjalną igłą za pomocą techniki odessania. Technika pobrania polega na uzyskaniu tłuszczu w postaci małych kuleczek – fragmentów tkanki. Po wszczepieniu tak przygotowanego tłuszczu w inne miejsce (dobrze ukrwione), zraziki tłuszczowe ulegają implantacji i zaczynają funkcjonować jako tkanka tłuszczowa. Zabieg technicznie nie wymaga znieczulenia ogólnego, można przeprowadzić go w znieczuleniu miejscowym. Wszystko zależy od tego jak dużą objętość tkanki tłuszczowej odsysamy i w jak dużą powierzchnię chcemy go wszczepić. Przykładowo, w okolicy twarzy czy podbródka może to być kilka lub kilkanaście mililitrów, a np. przy powiększeniu piersi może być potrzebne 100 – 200 ml, w zależności od tego jakie efekty chcemy uzyskać.

W jakich celach wykonywany jest przeszczep własnej tkanki tłuszczowej?

Przeszczep własnej tkanki tłuszczowej może być wykonany ze wskazań estetycznych, np. w celu wymodelowania danej okolicy ciała, albo też czasami jako zabieg leczący czyli naprawczy po uszkodzeniu przez uraz lub wskutek resekcji nowotworowej. Metoda przeszczepu tłuszczu jest polecana, ponieważ tłuszcz własny zapewnia pełną zgodność immunologiczną. Wadą tego zabiegu może być fakt, że nie cała ilość tkanki tłuszczowej ulega wgojeniu. W zależności od warunków i techniki, procent wgojonego tłuszczu waha się w granicach 20% – 80%.

Jak wygląda przebieg zabiegu?

Przebieg zabiegu rozpoczyna się od planowania. Musimy dobrze ocenić okolicę, którą chcemy poprawić objętościowo, oszacować potrzebną do przeszczepu ilość tłuszczu. Następnie musimy wybrać okolicę z której będziemy pobierać tkankę. Istnieje obecnie bardzo dużo urządzeń, które ułatwiają pobieranie tłuszczu i jego filtrację, czyli oddzielenie najbardziej wartościowych zrazików tłuszczowych. Następnie specjalną kaniulą wstrzykujemy tłuszcz w daną okolicę. Oczywiście podanie tłuszczu nie polega na wstrzyknięciu pełnej objętości w jedno miejsce, a na stopniowym, wstrzykiwaniu małych porcji. Pozwala to na równomierne rozłożenie przeszczepu.

Jak wygląda rekonwalescencja?

Przebieg pooperacyjny jest stosunkowo łagodny. Po zabiegu zostaje założony opatrunek i w zależności od okolicy i ilości przeszczepianego tłuszczu, należy ograniczyć aktywność fizyczną na okres 2 – 3 tygodni.

Lekarze

Wideo

Nowości