Kliknij poniższy przycisk aby zadzwonić:

tel. 91 820 11 10

Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska

Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
  • specjalista z dziedziny żywienia człowieka
  • biochemik

Wykwalifikowany specjalista z dziedziny nutrigenomiki i nutrigenetyki, dziedzin nauki związanych z procesem indywidualizacji żywienia człowieka do jego predyspozycji genetycznych.

Oferuje pacjentom porady i konsultacje dietetyczne oparte na najaktualniejszej wiedzy z dziedziny nutrigenetyki i nutrigenomiki, dające znakomite efekty w żywieniu i w żywieniu klinicznym.

Żywienie w chorobach takich jak:

  • zespół jelita drażliwego i choroby zapalne jelita,
  • celiakia,
  • choroba stłuszczeniowa wątroby,
  • refluks przełykowy i dwunastniczy,
  • alergie i nietolerancje pokarmowe u osób dorosłych,
  • choroby autoimmunologiczne,
  • żywienie w depresji.

W 1989 roku została absolwentem Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu – kierunek “Biologia molekularna”. W 2000 roku ukończyła Studia Podyplomowe na kierunku “Technologia Żywności i Żywienia Człowieka” w ZUT Szczecin – specjalizacja – Żywienie człowieka.

Obecnie kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

Jako naukowiec współpracuje z ośrodkami badawczymi w kraju i zagranicą. Jest autorką kilkudziesięciu prac naukowych związanych z problematyką żywienia człowieka, opublikowanych w prestiżowych czasopismach brytyjskich i amerykańskich.

Za swoje osiągnięcia naukowe została wyróżniona prestiżowymi nagrodami między innymi Nagrodą Ministra Zdrowia.

Jest członkiem komisji Ministerstwa Szkolnictwa Wyższego pracującego nad tworzeniem nowych ram kształcenia dla studentów dietetyki.

Nowości