- specjalista z dziedziny żywienia człowieka
- biochemik
Wykwalifikowany specjalista z dziedziny nutrigenomiki i nutrigenetyki, dziedzin nauki związanych z procesem indywidualizacji żywienia człowieka do jego predyspozycji genetycznych.
Oferuje pacjentom porady i konsultacje dietetyczne oparte na najaktualniejszej wiedzy z dziedziny nutrigenetyki i nutrigenomiki, dające znakomite efekty w żywieniu i w żywieniu klinicznym.
Żywienie w chorobach takich jak:
- zespół jelita drażliwego i choroby zapalne jelita,
- celiakia,
- choroba stłuszczeniowa wątroby,
- refluks przełykowy i dwunastniczy,
- alergie i nietolerancje pokarmowe u osób dorosłych,
- choroby autoimmunologiczne,
- żywienie w depresji.
W 1989 roku została absolwentem Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu – kierunek “Biologia molekularna”. W 2000 roku ukończyła Studia Podyplomowe na kierunku “Technologia Żywności i Żywienia Człowieka” w ZUT Szczecin – specjalizacja – Żywienie człowieka.
Obecnie kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
Jako naukowiec współpracuje z ośrodkami badawczymi w kraju i zagranicą. Jest autorką kilkudziesięciu prac naukowych związanych z problematyką żywienia człowieka, opublikowanych w prestiżowych czasopismach brytyjskich i amerykańskich.
Za swoje osiągnięcia naukowe została wyróżniona prestiżowymi nagrodami między innymi Nagrodą Ministra Zdrowia.
Jest członkiem komisji Ministerstwa Szkolnictwa Wyższego pracującego nad tworzeniem nowych ram kształcenia dla studentów dietetyki.